Dorien Zandbergen en Sara Blom, Smart City. Op zoek naar de slimme burger (2015)CC BY-ND 4.0 gelicenseerd. September 2015. Hier te bekijken met Nederlandse ondertiteling. You can watch an English subtitled version of the documentary here.

Smart City. In Search of the Smart Citizen werd in september 2015 voor het eerst vertoond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De documentaire is het resultaat van een samenwerking die ik ben aangegaan met filmmaker Sara Blom en is financieel gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting Democratie en Media.

De film gaat over de ambitie van een aantal partijen in Amsterdam om een Smart City te worden: een stad waarin slimme technologie ervoor zorgt dat deze duurzaam, veilig en comfortabel is en dat burgers invloed op hun omgeving kunnen uitoefenen. Met Sara Blom verken ik de relatie tussen die droom en de dilemma’s die de Amsterdamse samenleving daar tegenover stelt. De film zet de digitale leefwerelden van verschillende groepen burgers naast elkaar, van publiek-private organisaties die Amsterdam als Smart City op de kaart willen zetten, tot bewoners die de luchtkwaliteit om hun woning willen meten, tot Amsterdammers die zich niet thuis voelen bij digitale apparaten. Door in te zoomen op de verschillen, maar juist ook op de gedeelde ervaringen tussen deze groepen, roept de film op tot een brede discussie over macht en onmacht in de digitale samenleving.

Hier kun je meer achtergrondinformatie vinden over dit project.